• +30 2310 291270
  • Φιλίππου 75, 54635 Θεσσαλονίκη

Οι Εφευρέσεις και τα Μουσικά Οργανα των Αρχαίων Ελλήνων

Featured Video Play Icon
  • Project Details
  • From: 05/09/2015
  • To: 10/01/2016
  • Place:ΔΕΘ-HELEXPO, Περίπτερο 3
  • Contact:(+30) 2310 291 270
  • Website:Visit Website
  • Design:Dream Workers
  • Production:ΔΕΘ-HELEXPO & Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κ. Κοτσανά
Share:

Ανακαλύπτουμε τις «Σημαντικότερες Εφευρέσεις και τα Μουσικά Όργανα των Αρχαίων Ελλήνων»

Ένα από τα σημαντικότερα θεματικά πάρκα στη Θεσσαλονίκη, όπου με ιδιαίτερες ξεναγήσεις οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να μάθουν και να παρακολουθήσουν όσα πρέπει να γνωρίζουν για τα επιτεύγματα μιας λαμπρής, σε όλα, εποχής.

Σε διάστημα 4 μηνών, περίπου 180.000 άτομα επισκέφθηκαν την έκθεση που στην κυριολεξία, μάγεψε το κοινό.

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας παρουσίασε δεκάδες αξιόπιστα και λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων καθώς πρόκειται για το πληρέστερο και το πλέον αξιόπιστο μουσείο στο είδος του, παγκοσμίως.

Η έκθεση, ταξινομημένη σε ενότητες, βασισμένη στις σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις της Παιδαγωγικής και Μουσειακής Αγωγής παρουσιάζε σε μαθητές, ανεξαρτήτως σχολικής βαθμίδας, αλλά και σε μεμονωμένους επισκέπτες, με πολύ κατανοητό και ενδιαφέροντα τρόπο το μεγαλείο της αρχαίας ελληνικής σκέψης και τεχνικής.

Τα 80 συνολικά αντικείμενα που φιλοξένησε η έκθεση, κατασκευάστηκαν μετά από ενδελεχή έρευνα και με βάση στοιχεία και πληροφορίες που αντλήθηκαν από κείμενα που σώζονται από την περίοδο της αρχαιότητας.

Εκθέματα όπως το ρομπότ – υπηρέτρια του Φίλωνος, ο κινηματογράφος του Ήρωνος, το υδραυλικό ρολόι του Αρχιμήδη, ο περίφημος αναλογικός υπολογιστής των Αντικυθήρων από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, «ζωντάνεψαν» σε λειτουργικά ομοιώματα μπροστά στα μάτια των επισκεπτών.

Πέρα όμως από την τεχνολογία και την επιστήμη, αναμφίβολα ο αρχαίος κόσμος συνδεόταν άρρηκτα και με την τέχνη, με τον χορό και τη μουσική. Σε κάθε θρησκευτική εκδήλωση, στην καθημερινότητα, μέρος της ψυχαγωγίας ήταν η μουσική.

Η δημιουργικότητα των αρχαίων ελλήνων επιστρατεύτηκε και για την κατασκευή μουσικών οργάνων προς τέρψιν και διασκέδασιν. Ομοιώματα κάποιων μουσικών οργάνων της αρχαιότητας φιλοξενήθηκαν στο τμήμα της έκθεσης με τα μουσικά όργανα.

Η γνωστή στους περισσότερους λύρα, η (διονυσιακή) βάρβιτος, η κιθάρα του Απόλλωνα, η (ομηρική) φόρμιγξ, η πανδούρα (τρίχορδον) και πολλά ακόμη ομοιώματα μουσικών οργάνων ήταν κάποια μόνο από τα εκθέματα.

Η έκθεση που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο ήταν : «Οι σημαντικότερες Εφευρέσεις και τα Μουσικά Όργανα των Αρχαίων Ελλήνων», του κ. Κ. Κοτσανά.

All Rights Reserved Dream-workers.gr.